Boeien, binden en aan boord houden

‘Tekort aan accountants loopt op door vergrijzing en afhakende studenten.’ Zo, de voorpagina van het Financieel Dagblad komt binnen! Snel lees ik verder en scan ik de samenvatting, met zinnen als Het aantal accountants in Nederland neemt sinds twee jaar af en Dit terwijl het werk juist toeneemt, en er een tekort ontstaat.

Meer werk dat verricht moet worden met minder mensen. Het is inmiddels een bekend gegeven in de branche. Bij OHM Advies horen we dan ook dat accountantskantoren hiertegenaan lopen. Dat de aanwas van nieuwe accountants kleiner wordt, is daarom zéker geen goed nieuws!

De mkb-accountant, van alle markten thuis

Bij OHM Advies zien we het overal: accountantskantoren zijn al druk aan het inspelen op de groeiende schaarste. Op dezelfde voet doorgaan is namelijk steeds minder een optie. Eén van de inzichten uit het FD-artikel is dat de traditionele accountant niet meer bestaat. Een corporate praktijk als PwC geeft al aan personeel met bredere profielen te zoeken. Gelukkig is het mkb zijn tijd vooruit. Een bredere invulling van de functie van accountant is inherent aan een kleiner personeelsbestand. Zo ben je op een wat compacter accountantskantoor misschien vandaag bezig met jaarrekeningen en het schrijven van een column over belastingbesparing, morgen met bedrijfsadvies over efficiency bij een bouwbedrijf en overmorgen met advisering rond bedrijfsbeëindiging van een boerenbedrijf.

Een grotere diversiteit in de werkzaamheden en gevraagde kwaliteiten, meer werk, weinig nieuwe mensen te krijgen én vergrijzing. Ga er maar aan staan. Lees over deze uitdagingen en je kunt niet anders concluderen dan dat bij- en nascholing belangrijker is dan ooit. Optimaal presteren van het bestaande team is het doel! Vanuit OHM Advies helpen we met onze aanpak en workshops de mbk-accountant nóg beter in het zadel als aantrekkelijke werkgever. Dat mkb-accountants vaak anders te werk gaan dan de grote corporate praktijk, kan daarbij zeker een pré zijn. Denk aan meer ondernemerschap, meer ruimte voor bredere inzetbaarheid. Meer baan op maat. Dit behandelen we in de serie workshops Verbetermanagement voor accountants. Je leert bijvoorbeeld klantsegmentatie toepassen, wat leidt tot een efficiencyslag aan de kostenkant en klantenbinding op langere termijn. En in de workshop Efficiënter werken gaan we aan de slag met het optimaliseren van processen en samenwerkingen, om zo je rendement te verbeteren.

Werkgeluk

Studenten accountancy geven aan de werkdruk bij de grote kantoren hoog te vinden, zegt Coen Bongers, hoofd van de opleiding accountancy aan Hogeschool Windesheim in Zwolle in het FD-artikel: Over de praktijkopleiding is Bongers kritisch. ‘Ik luister veel naar studenten. Zij vinden de werkdruk bij de grote kantoren hoog, moeten daarnaast dan ook nog studeren, en zitten privé in een fase waarin ze vaak gaan samenwonen, trouwen, een huis kopen, kinderen krijgen et cetera.’ Welzijn van de medewerkers is dus van cruciaal belang. Welzijn, maar liever spreken we bij OHM Advies van werkgeluk. Hoe is de balans tussen energiegevers en energievreters? Dat heeft veel invloed op de ervaren stresslevels en daarmee het werkgeluk van de medewerkers. Slaat de balans positief uit? Medewerkers zijn productiever, verzuim is lager en de werkrelatie is goed. Andersom is het gevolg een gebrek aan focus, meer fouten en een groeiend risico op langdurig verzuim of zelfs vertrek naar de concullega. Signalen herkennen is de eerste stap naar een passend persoonlijk plan om waardevolle stappen te zetten en het werkgeluk op lange termijn veilig te stellen.

Personeelskrapte te lijf

Maar waar begin je? De OHM Advies-workshop Personeelskrapte te lijf! biedt inzichten en een aanpak met praktische tools die er aan bijdragen om de meest ambitieuze en leergierige collega’s aan je te binden. Jong talent te behouden. Te enthousiasmeren om eruit te halen wat erin zit. Nieuwsgierig? Bekijk de inhoud van de workshop of neem contact met mij op voor meer informatie.

Benut kansen, kom in beweging

OHM Advies is dé inspirator voor strategie en verbetermanagement. Onze scherpe blik en doordachte vraagstelling bieden jou als ondernemer onverwachte inzichten. Jarenlange ervaring met vele succesvol afgeronde strategietrajecten nemen we mee. Het benutten van kansen die je eerder nog niet zag, dát vormt de winst voor jou als ondernemer. Maak kennis en bel ons voor een inspirerend vrijblijvend gesprek.

Vrijblijvend gesprek aanvragenBekijk de workshops

uncode-placeholder